Vina Brkić

imageedit_8_7777127630
Obiteljska priča Vina Brkić počinje krajem 70-ih godina, kada je Paško Brkić s ljubavlju prema vinogradima zasadio prve trsove u šarmantnom Čitluku – vinogradarskom kutku smještenom južno od Mostara u predivnoj Bosni i Hercegovini.

Na nadmorskoj visini od 200 do 400 metara, Paško je sa strašću uređivao vinograde i izgradio moderan vinski podrum, gradeći temelje onoga što će postati bogata tradicija Vina Brkić.

Nakon Paškove smrti, 1989.godine, njegov sin Josip preuzima vođenje obiteljske vinarije. Fokus je usmjerio prema očuvanju autohtonih sorti, žilavke i blatine, te je njegova strastvena posvećenost tim sortama oblikovala budućnost Vina Brkić. No, Josipova strast nije se zaustavila samo na očuvanju sorti; on je također zagrizao za organsku praksu tijekom posjeta Organic Wine Expo u Italiji početkom 2000-ih.
Odatle je crpio inspiraciju za stvaranje vina koja dišu, vina koja odražavaju život i energiju svog okoliša.

Inspiriran čistoćom i harmonijom prirode, Josip je transformirao vinograde i podrum u središte biodinamičkih procesa. Cijeli proces proizvodnje vina ujedinjen je s njegovom poljoprivrednom filozofijom, u kojoj priroda ima vodeću ulogu. Pažljivo slijedeći biodinamičke principe, svaki korak proizvodnje vina osmišljen je kako bi se prirodni potencijal grožđa istaknuo na najčišći mogući način.

Održavajući vjernost biodinamičkim načelima, Vino Brkić proizvodi vino na način koji je minimalno intervencija i maksimalno poštivanje prirode.

Gravitacija je ključna saveznica u procesu, eliminirajući potrebu za pumpama te omogućiti nježno prešanje. Fermentacija se događa isključivo uz pomoć autohtonih, tzv. divljih kvasaca, što dodatno naglašava autentičnost vina. Bez filtriranja, vino zadržava svoju prirodnu izražajnost i karakter.

Zrelost se postiže u malim i velikim bačvama izrađenim od bosanskog hrasta, gdje vino dobiva jedinstvenu dubinu i kompleksnost. Ovaj pažljivo osmišljeni proces odražava posvećenost obitelji Brkić stvaranju vina koja nisu samo pića, već autentična umjetnička djela koja pričaju priču o zemlji, povijesti i ljubavi prema vinogradima. Vino Brkić nije samo proizvod, već i odraz obiteljske strasti, predanosti i nasljeđa koje će se prenositi kroz generacije. U budućnosti će Josipovi sinovi, Paško, Jozo i Filip, koji već preuzimaju većinu poslova u vinogradu i podrumu, s ponosom nastaviti tradiciju koju su utemeljili njihovi predci.