Žilavka
Upoznajte čistoću prirode u svakoj kapljici naše svježe Žilavke.
Ovo vino je pažljivo stvoreno uz pomoć inovativne tehnike hlađenja u inox bačvama, očuvavši njenu bogatu voćnost, miris i svježinu. Svaki gutljaj je poput osvježavajuće šetnje kroz vinograd u svitanje, gdje se susreću note sunčanog voća i hladnog jutra.
Kategorija: Vrhunsko suho bijelo vino
Sorte: 85% Žilavka, 15% Bena i Krkošija (lokalne sorte)
Vinogorje: Čitluk, Mostarsko, Bosna i Hercegovina
Veličina vinograda: 3 ha
Godišnja proizvodnja: 7000 butelja
Alkohol: 12%
Klima: Mediteranska klima
Teren: Krška tla, visoravan bogata vapnencem, okružena brdima i visokim planinama.
Uzgoj: organski i biodinamički uzgoj
Vinifikacija: Fermentirano s autohtonim (divljim) kvascem u inox bačvama, s kontroliranom temperaturom. Prije punjenja odležalo 5 mjeseci na talogu.
Degustacijske napomene:
Ovo vino je osvježavajući odraz mediteranskog terroira Mostara:
Boja:Zelenkasto-žućkaste
Miris: Zeleno voće, limunova korica i sušeno mediteransko bilje.
Okus: kruška, kadulja i origano s uravnoteženom kiselošću
Poslužiti rashlađeno na 10-12*C,
Dobro se slaže sa hranom od svježeg povrća, bijelom tjesteninom, ribom i školjkama na žaru.
Greda
Greda Žilavka je plod naših vinograda smještenih na magičnom lokalitetu iznad Čitluka.
Ova vina su sazrela s pažnjom i ljubavlju na vlastitom talogu, postajući prava manifestacija okusa zemlje. Nakon što je odležavala u hrastovim bačvicama, postala je simfonija prirode i vremena, s dodatkom zavodljive arome bosanskog hrasta.
Kategorija: Vrhunsko suho bijelo vino
Sorte: 85% Žilavka, 15% Bena Krkosija
Vinogorje : Čitluk, Mostarsko, Bosna i Hercegovina
Veličina vinograda: 3 ha
Godišnja proizvodnja: 1.005 boca
Alkohol: 12,50%
Klima: Mediteranska klima
Teren: Krška tla, na visoravni bogatom vapnencem, okružena brdima i visokim planinama.
Uzgoj: Biodinamički uzgoj
Vinifikacija: Fermentirano u bačvama od 3000L bosanskog hrasta; 15-20% cijele bobice s autohtonim (divljim) kvascima. Nakon alkoholne i malolaktičke fermentacije, odležava 2 godine na talogu u bačvi . Punjeno u boce nefiltrirano.
Napomene za kušanje:
Ovo vino dolazi iz vinograda Greda i prikazuje potencijal sorte Žilavka, ljepotom i elegancijom koje podsjeća na bijela vina iz Burgundije.
Boja: zlatno-žuta
Miris: jabuke, tost i zemlja, zrelo voće.
Okus: živ, elegantan s delikatnim okusima žutog voća, kore mandarine i malo papra.
Poslužiti na temperaturi od 12 do 14*C
Gastronomska preporuka: Širok izbor hrane. Od odležanih sireva do odležanih komada mesa.
Plava Greda
Plava Greda je remek-djelo koje se rađa iz crnog grožđa - blatine.
Ova vina su kovana strpljenjem i majstorstvom, stara 18 mjeseci u hrastovim bačvicama. Svoj karakter stvaraju kroz tišinu podruma, obogativši se nijansama koje nas osvajaju pri svakom gutljaju. Za mnoge, ovo vino je vrhunac elegancije i bogatstva crvenih vina ovih prostora.
Kategorija: Vrhunsko suho crveno vino
Sorte: 85% Blatina, 15% Vranac
Vinogorje : Čitluk, Mostarsko, Bosna i Hercegovina
Veličina vinograda: 3 ha
Godišnja proizvodnja: 2500 boca
Alkohol: 13%
Klima: Mediteranska klima
Teren: Krška tla, na visoravni bogatom vapnencem, okružena brdima i visokim planinama.
Uzgoj: Biodinamički uzgoj
Vinifikacija: Fermentirano u otvorenim tankovima, sa autohtonim(divljim) kvascima . Nakon malolaktičke fermentacije, odležava 2 godine na talogu u hrastovim bačvama. Punjeno u boce nefiltrirano.
Napomene za kušanje: Blatina je jedinstvena i autohtona sorta koja se uzgaja samo u uskom dijelu Hercegovine. Blatina daje lijepa, svježa crvena vina s nižim postotkom alkohola i solidnim kiselinama. Grožđe je teško uzgajati jer su cvjetovi Blatine ženski, što znači da im je potrebna druga (muška) sorta koja će se uzgajati uz njih kako bi se oprašili. Zbog toga mnogi proizvođači u svojim vinogradima Blatine sade Trnjak, Vranac ili druge lokalne sorte. Slažemo se s Jancis Robinson kada kaže da “Blatina pruža upravo onu vrstu svjetlijih, elegantnijih crvenih vina kakvu žele mnogi konzumenti”.
Plava Greda je slična strukturiranom Blaufrankishu ili Cru Beaujolaisu
Poželjno je dekantirati i poslužiti na temperaturi od 16 do18*C
Mjesečar
Mjesečar je vino koje teče kao melodija stvorena uz pomoć Mjeseca.
Organski uzgojeno i biodinamički njegovano, svaki korak u stvaranju ovog vina bio je ples s prirodom. Od obrezivanja do berbe, svaki detalj pažljivo je usklađen s mijenama Mjeseca. Bez dodatka sumpora i filtriranja, ovo vino je esencija čistoće i autentičnosti prirode, svaka kapljica priča svoju priču.
Kategorija: Vrhunsko suho bijelo vino
Sorte: 100% Žilavka
Vinogorje : Čitluk, Mostarsko, Bosna i Hercegovina
Veličina vinograda: 3 ha
Godišnja proizvodnja: 600 boca
Alkohol: 13,10%
Klima: Mediteranska klima
Teren: Krška tla, na visoravni bogatom vapnencem, okružena brdima i visokim planinama.
Uzgoj: Biodinamički uzgoj
Vinifikacija:
Mjesečar je prvo vino koje je Josip proizveo u potpunosti po biodinamičkim načelima. Napravljeno od 100% Žilavke, proizvedeno biodinamički u skladu s lunarnim kalendarom. Vino prolazi kroz spontanu fermentaciju s punim bobicama, a zatim 14 mjeseci odležava u bačvama od 250 litara od bosanskog hrasta. Bez dodanog sumpora i nefiltrirano punjeno.
Napomene za kušanje:
Ovo vino je tako posebno i jedinstveno. Maceriraju cijele bobice kako bi se dobili vrlo suzdržani i elegantni sastojci kožice.
Elegantna aroma marelica, ananasa i voćne salate, s bijelim čajem, orasima s medom, kokosovim uljem i lokalnim poljskim cvijećem.
Nježni tanini pojavljuju se na nepcu, kao tekstura orahovog ulja umjerene kiselosti i mineralnim završetkom.
Ovo je pravo remek djelo od Žilavke koje pokazuje dubinu, kompleksnost i eleganciju koja se može postići kroz ovo veličanstveno grožđe i terroir.
Grečica
Zamislite sunčani zalazak iznad naših vinograda, pretvoren u čašu ružičastog užitka - to je Grečica.
Ovo vino, dobiveno od posebne sorte grožđa zvane Blatina, odražava dušu našeg kraja. Kroz pažljiv proces prerade crvenog grožđa, njegova dragocjena srž brzo se oslobađa, stvarajući nevjerojatnu nijansiranu ružičastu boju.
Kategorija: Vrhunsko suho ružičasto vino
Sorte: 85% Blatina, 15% Vranac
Vinogorje : Čitluk, Mostarsko, Bosna i Hercegovina
Veličina vinograda: 3 ha
Godišnja proizvodnja: 700 boca
Alkohol: 12%
Klima: Mediteranska klima
Teren: Krška tla, na visoravni bogatom vapnencem, okružena brdima i visokim planinama.
Uzgoj: Biodinamički uzgoj
Vinifikacija: Nakon kratke maceracije, vino fermentira u inox tanku. Odležava 5 mjeseci na talogu prije punjenja u boce. .
Napomene za kušanje:
Grečica je elegantno i mineralno rose vino koje je idealno za konzumiranje u ljetnim večerima jer svojom svježinom i mineralnošću upotpunjuje vaš doživljaj pravog ljetnog vina.
Poslužiti na temperaturi od 10 do 12*C
AMPHORA
Orange vino. Ekstremno vino za ekstremne vinoljubce.
Nastalo kao plod želje da se pomaknu granice sorte žilavka. Žilavka kao sorta je dokazala da se može nositi uz bok svjetskim sortama od kojih se rade orange vina.
Kategorija: Vrhunsko suho orange vino
Sorte: 100% Žilavka
Vinogorje : Čitluk, Mostarsko, Bosna i Hercegovina
Veličina vinograda: 3 ha
Godišnja proizvodnja: 420 boca
Alkohol: 13,00%
Klima: Mediteranska klima
Teren: Krška tla, na visoravni bogatom vapnencem, okružena brdima i visokim planinama.
Uzgoj: Biodinamički uzgoj
Vinifikacija:
Amphora je naše novo vino i vjerojatno prvo narandžasto (orange) vino u BiH koje je nastalo u glinenim posudama poznatim po imenu Amfora. Amfore su prve posude u kojima se proizvodilo vino. Maceracija, fermentacija i odležavanje od 24 mjeseca je urađeno u amforama veličine od 200 litara.
Napomene za kušanje: Kompleksno vino, bakrene boje, s mirisom duhana, aromom karamela i meda , dugim aftertastom.
Potencijal odležavanja je +10 godina
Naša posebna vina
Ne, da nebi bilo zabune, mi sva naša vina smatramo posebnim ali se neka pojavljuju tako rijetko da ih moramo tako nazvati.
Prvo i vjerojatno najpoznatije je Bijela Limousina. Nastala je u berbi 2006. Posebno vino sa zanimljivom pričom o nastanku koje više nikada nismo mogli ponoviti.
Nakon nje, stigla je Crna Limousina iz berbe 2007. Kombinacija najbolje berbe, male količine i 10 godišnjeg odležavanja u bačvici. U tu zbirku svakako spada i Crveni Mjesečar. On se pojavljuje periodično, svake 3, 4 godine po jedna bačvica.
I na kraju, tu je Zlatni Mjesečar iz 2020.berbe. Nastao u godini kada je sve bilo neizvjesno. Izabrali smo najbolje od najboljeg grožđa i uradili jednu bačvicu. Nakon 2 godine odležavanja, rezultat je fantastičan.